ARTICLES PHOTOGRAPHIES


O reţetă de peşte uscat de la Lucica Constantin



- Cum se face peştele uscat?

- Se curăţă de solzi, se scoate maţile şi dup-aia îi dai sare, îl mai ţii puţin în saramură…

- Cât de puţin?

- Două sau trei zile.

- Şi cât de sărată trebuie să fie saramura?

- Nu ştiu aşa, după ochi… şi dup-aia îl înşirăm uite-aşa, c-o aţişoară trecută prin ochi şi-l punem la uscat…

- Şi câte zile lăsaţi la uscat?

- Acum cred că are vo două luni!

- S-a făcut ca piatra!

- Trei zile, patru, acum dacă-l pui în apă fiartă se-nmoaie… Şi-i numai bun de mâncat.

- Şi cum îl preparaţi?

-Dacă vreau, cu orez, dacă vreau îl fac cu usturoi, aşa, în saramură… indiferent!

- Deci îi faceţi un mujdei de usturoi…

- Da, cu mujdei!

- Cât timp îl fierbeţi?

- Puţin, că peştele nu să fierbe mult…

- Câteva minute?

- Câteva minute, da!

- O jumătate de oră?

- În apa fierbinte dacă-l pui, ie de ajuns.

- Şi în fiecare an faceţi peşte uscat?

- Eei, când am peşte şi când nu-l mănânc proaspăt…

- Ăştia ce peşti sunt?

- N-aş şti cum să vă spun, e un fel dă caras.

- Caras? De-aici din baltă, din lac…

- Acesta nu-i de-aicea, am şi de-aicea, ie din altă parte, mai vin cu maşinile şi mai cumpăr…

- Cumpăraţi şi dup-aia îl puneţi la uscat…

-Da, da, da…

- Cum îl puneţi la sare, îl puneţi în apă sărată sau îl puneţi cu sare peste el?

- Cu sare peste el, pus aşa, la rând, cu sare, şi p-ormă ca să nu intre muscă, nimic, îi pun un capac…

- Îl puneţi într-un vas.

- Într-un vas.

Base de donées en croissance permanente